Keresés

Prioritások

Ma muszáj volt priorizálnom a teendőket, hogy átlássam a sok párhuzamosan futó projektet. Kicsit befeszültem, mert azt éreztem, hogy túl sok dolog folyik egyszerre, és nem tudom mivel kezdjem, mi mi után következik.


Így hát elővettem a füzetem és listaszerűen számba vettem a folyó ügyeket és teendőket. Egyből sorrendbe állítottam őket. Megkérdeztem magamtól, hogy mi a legfontosabb, amit most szükséges megtennem, ahhoz hogy a célom felé haladjak? Minek van legközelebb a határideje, és mire mennyi idő kell?

Ez alapján a lista elejére a legfontosabb határidős került, majd a kevésbé fontosak, és végül a nem határidősek jöttek, ugyancsak fontossági, sürgősségi, kedvszerinti sorrendben.


Ezt a listát úgy is meg lehet csinálni, hogy minden egyes ügyet vagy teendőt egy külön kis cetlire írunk, letesszük őket a földre, föléállunk (persze lehet ülve is asztalnál) és elkezdjük kirakni őket fontossági sorrendbe, egymás alá. Ha kész a lista, akkor végig kell menni rajta még egyszer, és ellenőrizni, hogy valóban helyes e. “Melyik fontosabb? Mi van ha azt csinálom előbb vagy később?” Stb.


Most nagyon szájbarágósan elmagyaráztam egy egyszerű teendők lista létrehozásának funkcióját és menetét. Valószínű ti is csináltok ilyet nap, mint nap. (Egy anyuka biztos tudja, miről beszélek.) A multitasking nem megy időmenedzsment és priorizálás nélkül. Vagy szarul megy.


Szóval azért jó ez a lista, mert átlátod az életed jelenlegi állását, a teendőidet, a dolgaidat és tudsz előre gondolkodni, tervezni, időt spórolsz, hatékonyabban cselekszel, céltudatosabb vagy. Továbbá arra is, hogy időről időre megállj és ellenőrizd, hogy még mindig a megfelelő irányba tartasz e. Biztonságosabb, energiatakarékosabb, kellemesebb formája ez az emberi létezésnek.


Számomra. De mégsem vagyok kontroll freak. Képes vagyok elengedni a gyeplőt. Ha van egy nagyon erős belső érzésem, hogy most álljak le, és csak legyek a jelenben, vagy ha érzem, hogy fáradok, akkor leállok.


A prioritásnak mindig annak kell maradnia, hogy a testemre és a lelkemre vigyázzak, a kapcsolatunk Szabival jól működjön és rendben legyenek az emberi kapcsolataim. Ezek az alapvető prioritásaim az életben. A többi csak ügy.
Valcz Nikolett

Personal & Team Coach

Budapest