Keresés

A szokás hatalma - könyvajánló

Charles Duhigg: A szokás hatalma

Könyvajánló


Életünk és jellemünk szokásaink halmaza. Azok vagyunk, amit rendszeresen teszünk.


Más szokásokkal, így más élettel és más végzettel rendelkezik egy élsportoló, mással egy háromgyerekes háztartásbeli anyuka, mással egy egyedülálló üzletasszony, mással egy farmer, mással te és mással én. Egyik sem jobb vagy rosszabb, csak más, és mindegyiknek más következménye van. Vannak olyan szokások, amelyek a jólétünket, egészségünket szolgálják, és vannak, amelyek károsak, destruktívak.


A jó hír, hogy bármilyen szokás megváltoztatható, és ennek következményeképpen bármilyen élet és jellem átformálható. Képesek vagyunk változtatni szokásainkon, ha tudjuk, hogyan működnek, és ha hiszünk benne, hogy lehetséges a változás.


Minden szokás tulajdonképpen egy egyszerű 3 lépésből álló képlet szerint működik. Ezt nevezzük SZOKÁSHUROKNAK.


Minden szokás első fázisa a JEL. Ezután történik a RUTIN, tehát magának a szokásnak a végrehajtása. Végül pedig a JUTALOM. A jel és a jutalom tudatosításával - tehát, hogy mi váltja ki a vágyat és az ingert a cselekvésre, és hogy mi az, amit várunk tőle, amit kapunk a végén – és azok megtartásával a meglévő RUTIN felcserélhető valami másra, így a szokás megváltoztatható.


A másik jó hír, hogy egyetlen apró változtatás a szokásrendszerünkben kihatással van minden másra az életünkben.


Részlet a könyvből:

„Vegyük például az elmúlt évtized azon kutatásait, amelyek a testmozgásnak a mindennapi tevékenységeinkre gyakorolt hatását vizsgálták. Amikor az ember elkezd rendszeresen mozogni, még ha csak hetente egyszer is, más, ettől teljesen független viselkedési mintákon is változtatni kezd, gyakran anélkül, hogy ez tudatosulna benne. Akik rendszeresen mozognak, általában egészségesebben étkeznek, és egyre hatékonyabban dolgoznak. Kevesebbet dohányoznak, és türelmesebbek a kollegáikkal és a családjukkal. Ritkábban használják a hitelkártyájukat, és bevallásuk szerint kevésbé érzik stresszesnek magukat.”


A könyv azt fejti ki kifejezetten olvasmányos, szórakoztató, mégis tudományos kísérletekkel és valós történetekkel alátámasztva, hogy miként lehet szokásainkat megváltoztatni, és ezáltal azzá válni, akik szeretnénk lenni. Továbbá, hogy miként lehet cégeken belül is olyan szervezeti szokásokat kialakítani, amelyek növelik a cég teljesítményét és az alkalmazottak elégedettségi szintjét.


Mindazoknak szeretettel ajánlom, akik változást szeretnének az életükben és hajlandóak is tenni érte.


Arisztotelész azt mondja, hogy egy ember jellemét leginkább szokásai határozzák meg – azok a dolgok, melyeket gondolkodás nélkül, ismétlésszerűen cselekszik.


Neked milyen szokásaid vannak?

Mi az, amit minden nap rutinszerűen csinálsz?

Ezek a szokások segítenek elérni, hogy azzá válj, aki szeretnél lenni, és úgy élj, ahogyan szeretnél?

Ezek a szokások közelebb visznek a célodhoz és önmagadhoz?

Milyen új szokás bevezetése segíthetne, hogy arra tarts, amerre szeretnél?


Gyakorlati tipp Tőlem Neked:


Készíts szokásnaplót egy átlagos napodról, vagy egy hetedről. Jegyezd fel az összes szokásod egy füzetbe vagy papírlapra, majd a nap/hét végén tekintsd át, és válaszolj erre a két kérdésre:


Ezek a szokások segítenek elérni, hogy azzá váljak, aki szeretnék lenni, és úgy éljek, ahogyan szeretnék?

Ezek a szokások közelebb visznek a célomhoz és önmagamhoz?


Ha válaszod IGEN mindkettő esetben, akkor gratulálok. Nyíl egyenesen haladsz a célod felé és önmagad felé.

Ha a válaszod bármelyik esetben NEM, akkor vizsgáld meg, hogy melyik szokás az, ami hátráltat, hogy elérd a célodat, és kezdj el dolgozni annak megváltoztatásán. Első lépésként akár el is olvashatod ezt a könyvet, hogy bővebb információhoz juss és inspirációt nyerj.


Fontos tudni, hogy nem csak fizikai szokásaink vannak, hanem gondolati is. Az önsanyargatás, az önmagunk folytonos kritizálása vagy a panaszkodás például ugyanúgy egy szokás, mint a fogmosás. Vedd számba a gondolati szokásaidat is, amelyek a célodhoz kapcsolódnak. Ezeken is lehet változtatni.


Ha szükséged van lendületre, motivációra az induláshoz, bátran keress meg!

NikiValcz Nikolett

Personal & Team Coach

Budapest