Keresés

Önző vagyok?

Önző vagyok, ha önmagamba fektetek, ha foglalkozom magammal, ha szeretem önmagam?

Amikor elkezdtem az önszeretet útján járni, voltak kételyeim és bűntudatot éreztem. Önző vagyok? Önző vagyok, ha nemet mondok, amikor úgy érzem? Önző vagyok, ha olyan életet élek, amilyet én akarok? Önző vagyok, ha gondoskodom a testemről, elmémről, lelkemről? De ahogy haladtam előre, egyre jobban kitisztult a kép. Pont, hogy az ellenkezője: minél jobban elfogadtam és megszerettem azt aki vagyok, annál könnyebben ment megérteni és elfogadni másokat és annál több szeretetet és gondoskodást tudtam adni. A belülről fakadó szeretet elkezdett kifele sugározni.

Az önző emberek nem szeretik önmagukat, ezért van szükségük külső örömforrásokra, ezért vesznek el a világtól. Mindig csak elvesznek, sohasem adnak. Mindent maguknak akarnak. Nem tudnak osztozni, mert annyira vágynak a szeretetre. De a dolgokhoz, amikhez nyúlnak (mások ideje, energiája, figyelme, pénze, értékei, drogok, alkohol, étel stb.) soha nem fogják kielégíteni őket, soha nem elég az, ami van. Mindig többet akarnak, mert ezek a dolgok csak átmeneti örömet nyújtanak. Nem tartósak. Az édesség, az új kocsi, az új szerető, az új ház, a sikeres projekt, az új úticél, új kitűntetés, a bók élvezete hamar elmúlik. Kis idő múlva megint kell valami új, még több. (Ezért "működik ilyen jól" a fogyasztói társadalom.) Ezért van a mohóság. Szeretetlen lelkek. Belül üresek. Kell, ami kitöltse az űrt.

Ezzel ellentétben, aki szereti önmagát az belül hordozza a boldogság és szeretet forrását. És ez a forrás mindig jelen van és kiapadhatatlan. Ez a forrás az önmagunkkal való békéből és harmóniából fakad. Kapcsolatba kerülni igaz természetünkkel. Ez a szeretet nem csak a hordozóját teszi boldoggá, hanem kisugárzik és feltölt másokat is. A tested ápolása és fitten tartása lehetővé teszi, hogy azt csináld, amihez kedved tartja. Az elméd megerősítése segít eltávolítani vagy legalábbis kordában tartani a negatív gondolatokat, érzéseket, békésebb leszel, nyugodtabban alszol és több hely jut kreativitásra, inspirációra. A lelked ápolása örömmel és nevetéssel tölti meg a napjaidat. Amikor mind a testünk, a szellemünk és lelkünk rendben van, akkor nem csak élünk, de ragyogunk. És ez másokra is kihat. Meg akarjuk osztani ezt az érzést és segíteni.

Hiszem, hogy az önmagunkkal való harmóniába kerülés a megoldás világunk elmebajára.


Valcz Nikolett

Personal & Team Coach

Budapest